Salı, Aralık 30

BOL KÖPÜKLÜ KAHVENİN KIRK YIL HATIRI VARDIR :D


Koyu bir sohbette kahvesiz olmaz yani kültürümüzün en güzel tatlarından bir tanesi olan Türk kahvesi sadece bir lezzette değil üstelik :D O bir hayat biçimi her an yanınız da olur içinizi ısıtır hayata dair haberler verir bazen , bazen de söyleyemediklerimizi konuşmadan söyletir bizlere daha neler neler...
Peki nedir bu kahvenin sırrı hemen beraber inceleyelim :D

Neymiş acaba bu kahve ?

Kendine has kahve öğütme ve pişirme yöntemleri nedeniyle diğer kahve türlerinden ayrılan güçlü bir tadı ve aroması olan bir kahvedir.

Türk kahvesi, dünyadaki kahveler içerisinde "en ince" olarak öğütülen kahvedir. Diğer taraftan ise, kaynatılarak pişirilen tek kahve olarak da yine diğer kahveler arasında farklılığını ilan etmektedir.

Brezilya ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir.
Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden evvel içilmektedir. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restorantın menüsünde bulunan 2 kahveden biridir. Afiyetle de içilir :D

Türk Kahvesi’nin tarihi 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.

Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu.

Kısa sürede, gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı.İngilizlerdeki çay saati geleneği gibi, kahvenin de türk toplumunda bir zamanı vardır. Genellikle sabah ve öğlen öğünleri arasında içilir. Türkçe günün ilk öğünü anlamına gelen “kahvaltı” sözcüğü kahve içimi öncesi yenen şeyler...

Kahve falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür.
Dini Bayramların ve geleneksel “kız isteme” merasimlerinin bir süjesi olmuştur.
Günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor.

Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir. Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.

Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 – 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var.Çünkü aşırı kahve tüketimi sürekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Ayrıca aşırı tüketim yüksek tansiyona da sebep olabilir.

Kahvenin selülit yapmak bir yana, vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.

Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir. Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır.

Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir.Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler.

Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir.Ünlü şair Eşref’in, hicviye yazmadan önce, iki çay dolusu kahve içtiği söylenir. Türk kahvesinin ayrıcalığını belirleyen noktaları özetlersek diyebiliriz ki; Türk kahvesinin (dozunda içildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur.



Teskin edici ve dinlendirici özelliği vardır. Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein hemen vücuttan atılır. Bu bakımdan Türk kahvesi fincanı ideal ölçülere sahiptir. Bir fincandan fazla içildiğinde zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plana çıkar. Yerinde ve zamanında içildiği zaman olağanüstü bir keyif verici olarak ün yapmıştır.

Kararında içilen, yani günde 2 fincan Türk kahvesi sağlığa faydalıdır.

Türkler için kahve içmek bambaşka bir keyiftir.

Beraberinde getirdiği dostluk, sevgi ve paylaşım için bir fincan kahveye büyük anlamlar yüklenir. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözü bunu en iyi şekilde vurgular. Kahve içmek Türk halkı için o kadar büyük önem taşır ki, dilimizdeki "kahvaltı" kelimesi kahve-altı sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. 

Kahve ikramı da dostlukların pekişmesinde önemli bir yer tutar. Ev sahibi misafirine verdiği değeri, hazırladığı ve özenle sunduğu kahvesi ile gösterir. Evlilik öncesi kız istenirken, gelin adayının damadın ailesine kahve yaparak ikram etmesi de âdettendir. Kahvenin kabulü ise ikramda bulunanı onurlandırır. Dilimize yerleşen "kahvesi içilir olmak" ve "bir kahveni içerim" deyişleri bunu ifade eder.




Türk Kahvesi'nin kültürümüzdeki önemi çok büyüktür. Gelin, kahvemize eski itibarını iade edelim. İsmini bildiğimiz, kendi dilimizde telaffuz edebildiğimiz, gerçekten bizim olan kahvemizi içelim, koruyalım, çocuklarımıza, eşimize dostumuza anlatalım ve yüzyıllardır süregelen bu geleneğin kaybolmasına izin vermeyelim!

Hadi bi kahve yapalım ve içelim afiyet olsun... :D


Pazartesi, Aralık 29

MİLFÖY KRAKER :D



Efendime söyliyim ohh şöyle çay yanına mis gibi sıcacık atıştırmalık bir şeyler olsa dediğinizde şip şak hazırlayabileceğiniz bir tarif paylaşıyorum sizlere :)
Tabi ki malzemeler çok basit üstelik yaratıcılığınıza kalmış birazda aslında tek malzeme milföy hamuru :D
Çok uzatmadan malzemeleri paylaşıyorum...