Cuma, Kasım 14

YUMURTASIZ KAKOLU KEK


Yumurtasız Kakaolu Kek

Eminim ki bayıla bayıla yiyeceğiniz bir lezzet, yapılışı o kadar basit ki yumurta sevmeyenlere veya evde yumurtası kalmayanlara ve canı deli gibi kek isteyenlere göre bir tarif paylaşıyorum hazırsanız bakalım bu kek nasıl yapılıyor hemen okuyun ve hemen deneyin. :D

Salı, Kasım 11

PRATİK MUTFAK BİLGİLERİ İÇİN TIKLA

  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız tertemiz olacaktır.
  • Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.
  • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
  • Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur. 
  • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirince de önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın
  • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suyu doldurup sıkı sıkı sallayın
  • Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
  • Karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark edersiniz.
  • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytinyağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin. 
  • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
  • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
  • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
  • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın. 
  • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
  • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.
  • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız.Unla beraber çöplerde düşer.
  • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.
  • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.
  • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.
  • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir. 
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
  • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.
  • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu fark etmez)
  • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
  • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.
  • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem de daha lezzetli olur.
  • Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.
  • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.
  • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız. 
  • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun. 
  • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.
  • Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha çabuk soyulur. 
  • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.
  • Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu fark etmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
  • Dereotunu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz. 
  • Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin koyun 1 saat buzdolabında bekletin. 
  • Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
  • Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.
  • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
  • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
  • Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.
  • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.
  • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
  • Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.
  • Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.
  • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar sağlıklı ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.
  • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
  • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakika kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.
  • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
  • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz. 
  • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz. 
  • Balık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.
  • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz. 
  • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defneyaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun. 
  • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır. 
  • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır. 
  • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin. 
  • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın. 
  • Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz? 
  • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun. 
  • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz. 
  • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır. 
  • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak. 
  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın. Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak. 
  • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır. 
  • Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahananın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacak.

BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREK!!!


Başlangıç!!!

Öğle bir zaman gelir ki ne yapmak istediğinizi bilemezsiniz. Sizi siz yapan bir çok şey eksiktir. Ruhunuz beslenemez ki üretebilesiniz. Bazende korkuyla beklersiniz hep kafanızın içinde bir soru işareti, yanıtını aslında bildiğiniz bilinmezlik pelerini giymiş bir cehalet!
Siz beklersiniz zamanı var dersiniz planlar yapar, hayaller kurarsınız ancak işin aslı öyle değil ne yazık ki . Siz bunları yaparken Yaradan gülmeye başlar onun bildiği planladığı şeylerin üstüne nasıl plan yaparsınız ki?
Sonra anlarsınız ve durup sorarsınız kendinize:
- 'Peki ya şimdi ne olacak?' 
İş belli aslında ancak güç var mı bu yola girecek orası belli değil ne yazık ki.
Şimdi biraz heyecanlı biraz karışık biraz hüzünlü ve fazlasıyla özlem doluyum. Tercihleriniz kararlarınız ve de standartınız ne olursa olsun başınıza gelebilecek en güzel şeye umutla bakmaya başlayabilirsiniz... 
Bu başlangıçlar neden mutfakta olmasın ki?
Kimse anasının karnında öğrenmedi sonuçta ilerde iyi bir anne iyi bir eş iyi bir evlat ve kendini şu dünyada tatmin etmiş bir birey olarak görebilmek için Özge'nin Mutfağı iş başında :D
Yakında yeni mis kokan tariflerle karşınızda olacağımdan emin olabilirsiniz...
Çok Çok öptüm...

Pazartesi, Kasım 10

TOMBİK KISIR



Öncelikle herkese kocaman merhabalar :D Facebook üzerinden tariflerimi paylaşırken dediler ki blog kur.Eeee benimde aklıma yattı ve şimdi buradan tariflerimi paylaşmaya devam edeceğim.İlk tarifimiz Bildiğimiz kısır aslında :)O halde nasıl yapmışız bir bakalım. Günlerin vazgeçilmezi bayıla bayıla yediğimiz KISIR tarifi huzurlarınızda  



Hazırlanışı:

Öncelikle 2 su bardağı kısırlık bulgurumuzu genişçe bir kaba alıyoruz ve üzerini geçecek şekilde kaynamış su ekliyoruz.Bulgurlar şişene kadar bekliyoruz.
Bir büyük soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayıp tavaya alıyoruz az yağda kavuruyoruz .Kavrulan soğanlara salça ekleyip bir güzel harmanlıyoruz.Ben salçayı iki yemek kaşığı kulandım sizler arzunuza göre de ekleyebilirsiniz.
İyice şismiş olan bulgurlarla bu karışımı buluşturuyoruz. Pul biber, sumak, nar ekşisi, limon ve tuz ekliyoruz.İyice harman yapıyoruz tüm lezzetler birbirine karışsın. 
Sonrasında ayrı bir yerde marulları ince ince kıyın, kornişon turşuları minik küpler halinde kesin, kırmızı lahanayı incecik incecik kıyın, iki tane biberi minik küpler şeklinde kesin ben evde bu malzemeler olduğu için bunları kullandım sizler daha fazla malzemede ekleyebilirsiniz.Tüm malzemeyi karıştırın ve zeytinyağ gezdirin üzerine bir tür daha karıştırın kısırınız hazır. 

Afiyet olsun...